Voor eigenaren

De  Mathenesserweg is in de jaren twintig van de vorige eeuw ontworpen door de architecten Brinkman en Van der Vlugt. Het werden grote, moderne huizen met een flinke achtertuin. Bijna honderd jaar later zijn de huizen nog steeds erg gewild; juist door de vele mogelijkheden.

Een huis van honderd jaar geleden heeft echter ook nadelen. De ramen hebben enkelglas en de schuiframen sluiten vaak niet meer goed, waardoor kou en wind vrij spel hebben.  Het ligt dan ook voor de hand dat u als eigenaar daar verandering in wil brengen.

De Mathenesserweg werd als een geheel ontworpen. Over de geschiedenis vertelt de architect Joris Molenaar in het filmpje:

Het is dus belangrijk dat een nieuw raam of kozijn de zelfde maat, profiel en kleur heeft als de oude.

Wat mag wel en wat mag niet zonder vergunning?

De mogelijkheden in het kort:

 • Het eenvoudigst is om het enkelglas te vervangen door dubbelglas met behoud van de bestaande kozijnen of
 • Het plaatsen van achterzetramen aan de binnenkant van de woning, met behoud van de bestaande kozijnen
 • Het namaken van de oorspronkelijke kozijnen en plaatsen van dubbelglas, waarbij materiaal, uiterlijk, afmeting en vorm en kleur gelijk blijven. Hout blijft dus hout.

Voor de bovengenoemde 3 opties van gevelonderhoud is geen vergunning nodig. We kunnen u verschillende praktijkvoorbeelden uit de straat van deze opties laten zien.

Vergunningplichtig

Bij de volgende 3 opties moet u wel een vergunning aanvragen omdat u afwijkt van het originele gevelontwerp:

 • kunststof kozijnen  
 • een draaikiepraam maken in plaats van een schuifraam of 
 • als u afwijkt van het oorspronkelijke gevelontwerp  

U kunt een positief besluit op een vergunningsaanvraag verwachten door gebruik te maken van de tekeningen, detaileringen, kleur en afwerking die u vindt als u uw straatnummer opzoekt op de pagina Gevelonderhoud.

Voor het maken van de benodigde tekeningen hebben wij goede ervaringen met het architectenbureau Molenaar en Co.

Goede timmerbedrijfjes

De ervaring leert ons dat het lastig is om een goed bedrijf te vinden die nieuwe ramen/kozijnen kan en wil maken voor een goede prijs. We hebben inmiddels een lijstje van bedrijven die ervaring hebben met het maken van ramen/kozijnen, volgens de vereiste tekeningen. Stuur een mailtje naar jackbil1955@gmail.com en we nemen contact met u op.

Kleurnummers verf

Om van de Mathenesserweg weer een mooie straat te maken is onderhoud van de gevels essentieel. Een onderdeel hiervan is de afstemming van de kleurstelling. Er is gekozen voor de volgende kleurnummers:

 • Voordeuren: blank gelakt hardhout, eventueel licht gepigmenteerd
 • Kozijnen: crème lakwerk, kleur Mergelwit G0.05.85 (RAL 9001)
 • Ramen: donker groen lakwerk, kleur Grachtengroen Q0.05.10 (RAL 6012)
 • Dakranden en overstekken: gebroken wit lakwerk, kleur Mergelwit G0.05.85 (RAL 9001)
 • Gepleisterde gevelbanden: matte muurverf kleur crème G0.10.75

Verduurzaming Mathenesserweg

Op 25 juni 2022 organiseerde de Architectuurgroep Mathenesserweg een dag waarin bewoners bij elkaar op bezoek gingen om goede voorbeelden van verduurzaming te zien. Veel vormen van achterzetramen, dubbelglas in bestaande sponningen, nieuwe houten ramen en zelfs een kunststofraam dat aan alle eisen voldeed, passeerden de revue. Mocht u het gemist hebben en toch iets willen zien, neem contact met ons op: onze mathenesserweg@gmail.com  We kunnen iets voor u organiseren.

Gebruik van containers 

Gaat u verbouwen en heeft u een container nodig voor het bouwafval? Onze ervaring leert dat een container snel misbruikt wordt door anderen om er ook afval in te gooien of grofvuil naast die container te zetten. Wij vragen u dus om een gesloten container te gebruiken of de container met een zeil af te sluiten.

Geen nieuwe kamerverhuur

Om op de Mathenesserweg een goede sociale cohesie te houden, hebben we als bewoners veel actie gevoerd tegen de verkamering van woonhuizen.  Er moet een goede balans in de straat blijven tussen studenten, die hier kortstondig wonen en  vaak weinig betrokken zijn bij de straat, en gezinnen en huishoudens die hier lang wonen en een huis gekocht hebben.

De acties hebben in elk geval de toezegging opgeleverd dat er op de Mathenesserweg geen nieuwe kamerverhuur zal worden toegestaan. Verder verwijzen we u door naar site van de gemeente Rotterdam: https://www.rotterdam.nl/loket/vergunning-kamerverhuur/.