Straatkijkers komen door de Mathenesserweg

Een serie kijkpunten 100 dagen op 1 lijn dwars door Rotterdam – 9 juni t/m 9 september 2018

Een serie herkenbare uitkijkpunten maken een dwarsdoorsnede door de stad, van het Kruisplein bij Centraal Station tot aan de havens, waar het stadsdeel M4H gestalte krijgt. Deze ‘Straatkijkers’ zijn open voor publiek en bieden een andere kijk op de karakteristieke straten van Rotterdam.

Straatkijkers is een initiatief van Lieven Poutsma van Observatorium & Bart Lentze van Ontwerpstudio G R I D T

De Rotterdamse straten zijn de pleinen van de stad! Hier zie je het ware karakter van Rotterdam op zijn best. Deze moeten gekoesterd worden en hier mag bij worden stil gestaan. Daarom willen deze in de kijker zetten als belangrijk onderdeel van de stad! Een straat, vooral een drukke straat, wordt veelal gebruikt om doorheen te bewegen, van A naar B. Maar waarom niet een straat ervaren zoals men de natuur opzoekt en bewondert? Met verwondering kijken naar de gezichten van de mensen om je heen, naar wat men doet en laat, hoe men beweegt en zich staande houdt.

Vanuit een ander perspectief kijken naar de stad waar je zelf deel van uit maakt. Ons droombeeld is om een serie herkenbare kunstbouwwerken toe te voegen aan de stad. Over één lange lijn, als een dwarsdoorsnede door Rotterdam. Deze ‘Straatkijkers’ tillen je even op en laten uitkijken je over de openbare ruimte. De straat wordt zo meer een plek om te flaneren, te ontdekken en te verblijven. Een beweging via deze kijkpunten wordt op deze manier een excursie langs verschillende aangezichten; als recreatieve stadssafari maar ook als verbindend element tussen wijken.

Het kijken naar de stad als een experiment voor de stad. We doen en testen dit aan de hand van deze Straatkijkers om de blik verruimen voor de ontwikkeling van de openbare ruimte van Rotterdam.

ZIGZAGCITY 8 juni t/m 24 juni 2018
De eerste 15 dagen speciaal programma met ZigZagCity rondom de Straatkijkers. Een route door Rotterdam-West met openstellingen, wandelingen, optredens en kunstinstallaties.

Lancering op 8 juni 2018 ZigZagCity rondom de Straatkijkers
Voor meer informatie: https://zigzagcity.nl/

Volg het nieuws over de straatkijkers op Facebook: https://www.facebook.com/derotterdamsestraatkijkers/

Het project wordt mogelijk gemaakt door Citylab010, Mooi Mooier Middelland & de Keilewerf.

Van 1 tot en met 30 juni 2018 is het Rotterdam Architectuur Maand in Rotterdam. Bekijk het volledige en meest actuele programma op https://www.rotterdamarchitectuurmaand.nl