WOM en corporaties laten Mathenesserweg in de steek

De BOM (Bewonersorganisatie Mathenesserweg) heeft Arne Verschoor van de WOM (Wijk Ontwikkelingsmaatschappij) enkele dringende emails gestuurd. De WOM is eigenaar van meerdere panden op de Mathenesserweg en is haar bezit aan het afbouwen. De BOM heeft deze week verzocht om een zelfbewoningsplicht aan de verkoop toe te voegen. Wij zien namelijk dat er al adressen zijn die opgedeeld worden in kleinere units, waardoor het voor gezinnen moeilijker wordt om zich te vestigen in de straat. De zorg is dat er huisjesmelkers bij komen en dat de betrokkenheid van de bewoners bij de buurt verwatert. We vragen daarom de WOM bij verkoop van alle panden de nieuwe eigenaar te screenen.

Reactie van WOM

In zijn reactie reageert Verschoor ontwijkend. En hij verwijst alleen naar de algemene regels van de Gemeente Rotterdam. Deze regels zullen alleen geen extra bescherming bieden. Het wordt door deze reactie wel duidelijk dat Verschoor zich laat leiden door het grote geld.

Ook woningcorporaties hebben een rol

De andere aandeelhouders zijn Havensteder en Woonbron. Wij verwachten van deze corporaties dat zij ook hun verantwoordelijkheid nemen. We willen dat zij de woningen op een verantwoorde wijze te koop aanbieden, en daarbij rekening houden met de ontwikkelingen op de huizenmarkt.

Voor sociale bewoning

Het is voor ons als BOM uitermate teleurstellend dat Verschoor voorbij gaat aan onze uitdrukkelijke wens om ervoor te zorgen dat te-koop-staande WOM-panden, zoals we tussen de regels doorlezen, op een legale manier geldmachines dreigen te worden indien ze in handen komen van beleggers ipv bewoners/eigenaars. We willen duidelijkheid. We staan immers voor sociale bewoning. Dat is toch ook waar de WOM voor staat? Als de koffie zuiver is, hebben we dezelfde motieven. Sociaal en transparant beleid staan in een hoog vaandel in een beschaafde, respectvolle maatschappij, waarvan wij samen deel van uitmaken.

Dit is het moment

De WOM is ooit opgericht om de afhankelijkheid van huisjesmelkers in de straat te verkleinen. Nu de WOM aan het afbouwen is moet dit op een goede manier gebeuren en moeten we niet terug naar het oude. We hebben één kans om het goed doen. In dat kader is het wellicht ook een goed idee om via een kettingbeding voorwaarden over de gevel op te laten nemen in de koopakte. Het is niet voor eeuwig waterdicht, maar geeft zeker extra borging van de voorschriften voor verbouwing van de gevels dat door Joris Molenaar is geschreven in opdracht van de stadsmarinier Danielle van den Heuvel en is besproken met bewoners.

Maak het concreet

Wij hopen op zeer korte termijn in gesprek te gaan met Arne Verschoor, en dat hij zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Wij vragen hem de voorwaarden concreet te maken door ze op papier te zetten, naast de handhaving waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Daarnaast hebben Woonbron en Havensteder ook hun plicht en we hopen dat zij onze oproep ondersteunen.