Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kijkdag Verduurzaming Mathenesserweg

25 juni 2022 @ 09:45 - 13:30

Gratis

De afgelopen maanden is een groep actieve eigenaren en bewoners, de architectuurcommissie Mathenesserweg aan de slag gegaan met de vraag hoe de voorgevels van de woningen aan de Mathenesserweg verduurzaamd kunnen worden, met behoud van de stijlkenmerken, en natuurlijk het glas in lood. Door verduurzaming te koppelen aan de stijlkenmerken kunt u als eigenaar maximaal inzetten op de waardevermeerdering van uw woning.

Zaterdag 25 juni 2022: Informatieochtend

Locatie: Pameijer Buuf & Co, Mathenesserweg 26

Het programma is als volgt:
09:45 – 10:00: Inloop met thee en koffie
10:00 – 10:30: Joris Molenaar, architect, over de geschiedenis van de Mathenesserweg
10:30 – 11:30: Kijkronde 1
11:30 – 12:30: Kijkronde 2
12:30 – 13:30: Kijkronde 3 

Tijdens de kijkrondes worden op locatie de opties getoond en besproken. Samen met andere woningbezitters en leden van de architectuurcommissie gaan we langs verschillende huizen met geïsoleerde kozijnen. Alle methodes komen voorbij zodat u kunt zien wat de verschillen zijn.

Kies uit 3 van de volgende onderwerpen:

  • Achterzetramen
  • Dubbelglas in oude kozijnen
  • Nieuwe houten kozijnen
  • Kunststofkozijnen volgens de richtlijnen van Joris Molenaar
  • Restauratie van glas-in-lood-ramen

Bij de inloop stellen we beschikbaar:

  1. Uitwerking diverse opties voor verduurzaming, zodat u dit rustig kunt doornemen en bij de kijkrondes kunt gebruiken. (technische specificaties, ook voor het onderhoud op lange termijn van (hard)hout, kunststof, dubbel/triple/HR++(+)-glas, voorzetramen, etc.
  2. Informatie over subsidiemogelijkheden die op dit moment beschikbaar zijn.
  3. Esthetische richtlijnen voor de verduurzaming van de voorgevels Mathenesserweg, zoals in 2018 opgesteld door architect Joris Molenaar in opdracht van de Gemeente Rotterdam.

Architectonische waarde van de Mathenesserweg, hoe zit dat?

Waarom zetten we ons in voor het behoud van de stijlkenmerken? Het gaat ons om meer dan alleen de materiële waarde van de woningen. U bezit een woning aan een van de weinige architectonisch waardevolle straten van Rotterdam, het is een straat met geschiedenis. Honderd jaar geleden, begin jaren ‘20 van de vorige eeuw, is de Mathenesserweg tot stand gekomen op de tekentafel van Johannes Brinkman, een van de meest iconische architecten van zijn tijd. Na zijn voortijdige dood heeft een andere bekende architect, Leendert van der Vlugt, het werk van Brinkman voortgezet. Leendert van der Vlugt ontwierp enkele jaren later de Van Nelle Fabriek (UNESCO-Werelderfgoed). 

Ons doel

De afgelopen jaren zien we het uiterlijk van de straat veranderen. Steeds meer gevels wijken af van het origineel. Gelukkig zijn nog veel panden wel in originele staat en zijn ook de meeste voordeuren nog behouden. Met de informatie die we u deze dag geven hopen we u een (eerste) aanzet te geven in het nadenken over de manier waarop u in de toekomst uw woning wil gaan verduurzamen binnen de geldende richtlijnen. Het is onze vurige wens dat we zoveel mogelijk de oorspronkelijke uitstraling behouden. 

Mocht bij uw woning het glas in lood reeds verdwenen zijn: we hebben ook aardig wat ramen weten te conserveren, dus ook voor u is deze bijeenkomst interessant.

Interesse? 

We vernemen graag of u bij de Kijkdag Verduurzaming Mathenesserweg aanwezig kunt zijn. Zou u zo vriendelijk willen zijn om uw aanwezigheid door te geven middels een e-mail aan onzemathenesserweg@gmail.com? Laat weten over welke drie onderwerpen u in de kijkrondes meer wilt weten. Natuurlijk kunt u ons ook benaderen voor vragen die u heeft over dit initiatief. 

Mailinglist

Op het genoemde e-mailadres kunt u ook laten weten of u aan de mailinglijst wil worden toegevoegd, waarin we u op de hoogte houden van ontwikkelingen in de straat rondom architectuur. De e-mails verschijnen laagfrequent. Op www.onzemathenesserweg.nl is ook informatie te vinden.

Met vriendelijke groet,

Leden van de architectuurcommissie Mathenesserweg

Jack Bil
Willem van Bladel
Daria Janssen-de Vrijer
Heiko Lommatzsch
Eelkje Pries
Ambroos Reijs
Leo Stuckardt
Jacob van Wijk
e.a.

Gegevens

Datum:
25 juni 2022
Tijd:
09:45 - 13:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Bewonersorganisatie Mathenesserweg

Locatie

Buuf & Co
Mathenesserweg 26
Rotterdam,
+ Google Maps

2 Replies to “Kijkdag Verduurzaming Mathenesserweg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *