Wie zijn Iris en Renate van No. 47

Door Ingrid Kminikowski 

Ik sprak met met Iris en Renate in hun tweedehands pop-up winkeltje op nummer 47.

Al voor de tweede keer ben ik op bezoek in een gezellig pandje, waar ik een heerlijk kopje thee krijg. Buiten ligt er sneeuw en de verwarming doet het niet. Er word druk aan gewerkt, maar door de warmte van Iris voel je de kou helemaal niet. Terwijl Renate thee zet, passen ik en Rosa meteen nog even wat kleren…leuk!!

Maar goed, waar kwam ik ook alweer voor?

Oja! Hoe zit het met dit winkeltje, officieel heet het sinds kort ‘No. 47’ en wie zijn Iris en Renate. We gaan er even bij zitten…

Iris werkt als coach/begeleider bij de Pameijer, waar ze werkt op een Activeringscentrum. Ze is ontzettend creatief en gedreven om mensen met een beperking te helpen om mee te doen in de maatschappij, op een zo gewoon mogelijke manier. Toen een aantal vrijwilligers het idee hadden om een kleding winkeltje te beginnen, heeft Iris haar kast eens goed uitgeruimd. Daar kwam van alles uit. Zo bleek ze een goede smaak te hebben, want er was vraag naar meer.

Iris heeft in haar vriendenkring een oproep gedaan voor meer kleding. Zodoende zijn ze begonnen in de activiteitenruimte van Buuf & Co met 8 zakken kleding en 1 kledingrek.

En het werd een succes, er was gewoon meer ruimte nodig. Via de gemeente zijn ze aan het pandje tegenover Meneer van Houten gekomen, nummer 47 dus, en is de boel omgetoverd in een leuk tweedehands kleding winkel.

Het doel is dus om mensen met een beperking weer te laten mee draaien in de wereld van werk op een rustige manier en tegelijkertijd willen Iris en haar vrijwilligers ook een buurt functie hebben. Er zijn  mogelijkheden voor een kop koffie, en een praatje. En de toekomst een klein podium voor talenten kunst en muziek.

Naast Iris werken er nog een aantal vrijwilligers op No. 47, daarvan is Renate er één. Zij re-integreert op de arbeidsmarkt, en werkt gemiddeld 3 dagen per week in het pand. Zij zorgt voor het kopje koffie of thee, en voorziet de klant van advies over de goed uitziende tweedehands kleding.

Renate woont vlakbij de Mathenesserweg, met haar kat Luna. Ze houdt van gezelligheid en kookt graag voor een groepje vrienden of familie. Haar droom is om een betaalde baan te hebben, en door het werk wat ze hier doet, krijgt ze weer het zelfvertrouwen om daar ook echt voor te gaan. Het doet haar erg goed. Elk jaar wordt er iets leuks gedaan met het geld wat Renate en haar collega’s ophalen. Het gaat allemaal naar de vrijwilligers, want zij zorgen ervoor dat de boel draait!

Renate zoekt nog medevrijwilligers dus mocht iemand nog iets leuks zoeken?!

Iris heeft nog meer ideeën voor het pand, en staat er helemaal voor open om de buurt hierin mee te nemen. Er worden nu vanuit Pameijer al leuke activiteiten georganiseerd, zoals de buurtmaaltijden bij Buuf & Co. Voor 3 euro eet er een grote bubs mensen dagelijks een heerlijk diner. En ook de lunch wordt niet overgeslagen. Voor 1,50 kun je elke dag onder de mensen een lekker bammetje eten.

Ik zou zeggen; schuif ook eens gezellig aan deze koude dagen!