Fietsen en andere ontwikkelingen

Al een aantal jaren  is de samenstelling van de bewoners op de weg aan het veranderen; gezinnen vertrekken en studenten nemen hun plaats in. In de praktijk betekent dit dat de containers voor het papier sneller vol zitten en er meer fietsen in de straat geparkeerd worden.

De Bewoners Organisatie deed een voorstel naar de gemeente waarin gepleit wordt voor meer fietsnietjes en een tweede inpandige fietsenstalling op de weg.

Ook gaat het gesprek met de WOM over een inpandige fietsenstalling binnenkort van start. Als mensen hun fiets daar kwijt willen, laten zij zich dan nu al opgeven om ons pleidooi kracht bij te zetten. Er staan al 7 mensen op de wachtlijst!

Brief:

Geachte Gemeente,

U heeft op 17 oktober van dit jaar een rondleiding gekregen door de heer van Bladel over de Schiedamseweg en de Mathenesserweg. Bij het grasveldje aan de Mathenesserweg heb ik (man met witte herder) u even iets mogen vertellen over de problemen die op de Mathenesserweg spelen.

Een van die problemen is het opkopen van hele panden door projectontwikkelaars, buiten de normale markt om, om deze vervolgens te verkameren en op de markt te zetten voor woongroepen van studenten. Op deze wijze zijn in korte tijd door Urbanic uit Amsterdam vijf hele panden getransformeerd tot studentenhuizen en een zesde  (110) is kort geleden aangekocht. De eigenaar is ons nog niet bekend maar de tekening wel. Ook dit pand wordt definitief ongeschikt gemaakt als gezinswoningen.

Wij zijn uiteraard niet tegen studenten. Een goede mix van studenten maakt een straat levendig. Maar nu ontwikkelt de straat zich door winstbejag van projectontwikkelaars tot een studentenstraat en  worden gezinswoningen aan de markt onttrokken.   

Door de verkamering neemt ook het aantal bewoners op de weg enorm toe. Waar eerst in een pand 6 mensen woonden, zijn het er nu 12 tot 14. Dat betekent enorm meer druk op de vuil- en papiercontainers die nu om de haverklap vol zitten.

Ook het aantal geparkeerde fietsen is aanzienlijk toegenomen. De in 2017 geplaatste fietsnietjes zijn niet meer voldoende. Vervolgens vragen bewoners allemaal individueel een fietsnietje of fietstrommel aan bij de Gemeente, die dan negatief beantwoord worden.

Om aan de ene kant alle losse aanvragen te voorkomen en aan de andere kant een mooie straat te houden,  dienen we als Bewoners Organisatie Mathenesserweg een fietsplan in.  Dit is deels gebaseerd op een door ons gehouden enquête.

Voorstellen:

 1. Eens in de 3 maanden worden weesfietsen uit de straat verwijderd. Het voorwerk zou in samenspraak met de bewoners gedaan kunnen worden, door hen hun oude fiets te laten verwijderen.
 2. Op dit moment staan er circa 33 eilandjes van 6 fietsnietjes op de Mathenesserweg. Ons voorstel is dit in de meeste gevallen te verruimen naar 10 nietjes per eiland. (zie bijlage)
 3. We hebben al 20 jaar een inpandige fietsenstalling in de Taandersstraat die door bewoners beheerd wordt. De fietsenstalling zit echter vol (33 plaatsen) met 7 mensen op de wachtlijst . Daarom zijn we op zoek naar een tweede inpandige stalling. Een winkelpand (nr 71) dat in bezit is van de WOM en al twee  jaar leeg staat, heeft onze interesse. Met de WOM zal moeten worden onderhandeld over een huurprijs, wetend dat 8 euro per fiets per maand de limiet is.

Als we met de WOM tot een akkoord komen, vragen we de gemeente in de vorm van subsidie bewoners initiatief voor de inventaris te zorgen: fietsenrekken, een goed deurslot met tagjes en een bewakingscamera.

Met vriendelijke groet,
Namens de BOM,
Jack Bil

2 Replies to “Fietsen en andere ontwikkelingen”

 1. Dana de Rooij

  Hoi Jack,

  Goed werk! Ik sta op de wachtrij voor de fietsenstalling. Mijn vriend en ik hebben ons eerste kindje op komst en geen plaats voor een kinderwagen en fiets in ons smalle gangetje. Ik ben dan ook heel blij met het idee van een extra fietsstalling locatie in de straat. Via welk kanaal hoor ik of en wanneer dit door gaat en waar ik mij in kan schrijven?

  Groeten,
  Dana de Rooij & Tijs Niessen 60B bg

 2. Ria

  Goed initiatief en hopende dat WOM akkoord.
  Het is ook van belang, dat er genoeg gezins woningen beschikbaar moeten zijn in de straat.

Reacties zijn gesloten.