Wij doorbreken de cirkel van geweld

Met de fototentoonstelling WIJ … doorbreken de cirkel van geweld wil stichting Open Mind huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken. Dertig indringende portretten bieden context aan deze maatschappelijke problematiek. 

Het portret van Wouter Springer en zijn oom Sander Nijeboer.

De aftrap vindt donderdag 12 november 2020 plaats op het Kruisplein in Rotterdam. De Rotterdamse kunstenaar Wouter Springer woont aan de Mathenesserweg en is samen met zijn oom Sander Nijeboer een van de geportretteerden. Springer is jarenlang seksueel, lichamelijk, geestelijk en financieel misbruikt door zijn vader. ‘Ik was altijd het zwarte schaap en mijn broertje het gouden kind. Mijn vader speelde iedereen in het gezin tegen elkaar uit,’ zegt hij. Zijn oom blijkt achteraf een belangrijke steun en toeverlaat te zijn geweest. 

Springer schuwt het onderwerp niet, wat eerder al bleek in televisieoptredens en door zijn boek Jij bent van mij dat hij schreef over zijn jeugd. ‘We dealen met een maatschappelijk probleem en het tomeloze zwijgen zorgt ervoor dat we dit issue niet alleen verschuiven; de olievlek wordt juist groter. We moeten het erover hebben, voor de toekomst van de kinderen van nu,’ stelt hij. 

De portretreeks is een maand lang in Rotterdam te zien op het Kruisplein. Op 8 december verhuizen alle portretten naar Breda, om een maand later weer ergens anders neer te strijken. Dit doorreisprogramma duurt in ieder geval tot eind 2021, met om de 3 tot 4 weken een andere locatie ergens in het land. 

Meer informatie over dit kunstproject vind je op http://www.stichtingopenmind.nl/wij
Organisatie: Mirjam Bekker-Stoop
Fotograaf: Mounir Raji 
Styling: Richard Schreefel

Achter de schermen

5 Replies to “Wij doorbreken de cirkel van geweld”

  1. Tiny

    Ik ben ook misbruikt door m’n moeder
    Ik ben een vrouw, maar je hoort het haast niet kinderen die misbruikt zijn door hun eigen moeder
    Ik wil héél graag in contact met Uw komen, of lotgenoten
    Vr dank

  2. Renate

    Gho
    Ik ben een vrouw van 54 jaar als 12 jarig kind ben ik door m’n stiefvader sexueel misbruikt
    Ik moeder van 4 kinderen en weet dat het sexueel geweld wad mij is aangedaan een rode draad is geweest van ellende wat mij en mijn gezin heeft doorgemaakt
    M’n echtgenoot die mij hielp om uit de ellende van misbruik te komen beloofde mij bij de geboorte van m’n dochter zo iets nooit aan zou kunnen doen wat ik heb meegemaakt
    En toch heeft hij dat gedaan
    De dochter bestond alleen voor hem terwijl de andere 3 aandacht van vader tekort kwamen
    En het ergste is van alles dat ik na mijn scheiding er echter kom dat mijn kleinkinderen de kinderen zijn van m’n ex echtgenoot
    Ik zit hier zo in twijfel over
    Vroeger heb ik een melding gedaan dat mijn echtgenoot geen gezonde band had met z’n dochter
    Maar er is niks bewezen
    Mijn ex-echtgenoot schrijft in z’n afscheid brief dat hij van mij ging scheiden om met onze dochter waar hij verliefd op was en z’n gezinnetje verder mee te leven
    Omdat m’n dochter was weggelopen en aangifte hing doen heeft hij zelf moord gepleegd
    Ik weet niet wat mn dochter haar rol was en m’n ex echtgenoot
    En ik vind geen rust
    Ik zou hier graag hulp bij krijgen

  3. adminBom Auteur van dit bericht:

    Beste reageerders, Wouter gaat contact met jullie opnemen. Hartelijk dank voor jullie bericht en heel veel sterkte. Groeten, Daria

Reacties zijn gesloten.