Doe mee met Peukmeuk!

© Facebook Plastic Peuken Collectief

Elke derde zaterdag van de maand ruimen we rommel op in de straat. Meestal laten we de peuken liggen en focussen we op het grovere afval. De plastic tasjes, blikjes, aluminium bakjes, plastic bestek, kettingen… noem maar op. Dit is al veel.

Maar wat blijkt, sigarettenpeuken vormen het grootste deel van het zwerfafval wereldwijd! Wel 10 miljoen kilo per jaar alleen al in Nederland. Een deel daarvan belandt in het water. Dit is schadelijk omdat de filters gemaakt zijn van plastic, namelijk cellulose acetaat. Peuken dragen dus bij aan het plastic probleem in de oceanen maar zijn ook schadelijk op het droge. Daarnaast ziet het er ook niet aantrekkelijk uit.

Door mee te doen aan de actie Peukmeuk kunnen we de bewustwording vergroten. Daarmee kunnen we een breed maatschappelijk draagvlak creëren voor effectieve beleidsvorming. 

De doelstellingen van de actie Peukmeuk zijn

  1. Een verbod op plastic in sigarettenfilters.
  2. Een reële en objectieve berekening voor de opruimkosten.
  3. Een daling van 70% plastic sigarettenpeuken in het milieu tegen eind 2023.

De actie loopt tot 10 juli, met 10 juli als landelijke Peukmeuk opruimdag.

Van tevoren kan ook al meegedaan worden. Alle sigaretten worden verzameld en gewogen, waarna het wordt doorgegeven aan de organisatie Peukmeuk. 

De BOM doet mee aan deze actie op:

  • Zaterdag 26 juni van 10.00-12.00 en 12.00-14.00
  • Zaterdag 10 juli van 10.00-12.00 en 12.00-14.00

PS. Als je zelf sigarettenpeuken gaat oprapen op een dag en een tijdstip dat het jou uitkomt, kun je dit inleveren bij Raisa Huysmans op 45B (stuur een app of bel om dit af te stemmen).