Help, mijn man is Klusser!

Genoemd programma was 16 jaar te zien op de buis. Radeloze partners en onafgemaakte huizen. Op de Mathenesserweg kennen we ook twee klussers maar dan van een heel ander kaliber. Beiden zijn al jaren bezig zijn om van een bouwval een paleisje te maken. 

Martijn en zijn vriendin op nummer 102 zijn vanaf januari 2019 in hun huis aan werk en wonen inmiddels op de eerste verdieping. Daniel van 123  kocht zijn pand in januari 2021 en ging een paar maanden later aan de slag.

Beide panden maken een metamorfose door. Daan kocht de woning van de WOM (Wijk Ontwikkelings Maatschappij) als kluswoning. Hij wist dus dat hij moest klussen, maar de staat van alles in het huis bleek veel slechter dan gedacht. Gevolg was dat er veel meer geld en tijd in ging zitten dan gepland. Je kunt wel zeggen dat hij alles in het pand  moest vernieuwen.   

Omdat zijn huis op de Mathenesserdijk inmiddels verkocht is, moet hij op 17 april met vrouw en 3 dochters naar de Mathenesserweg verhuizen. De komende tijd wordt het dus spannend: “haalt hij het wel of haalt hij het niet?!”.

Twee maanden terug werd er een nieuw etalageraam ingezet met Triple A glas. Begin maart werden de deuren erin gehangen; echt teakhout van deels de originele delen van de deur en deels teakhout van elders gebruikt. De deuren en het raam werden vervaardigd door de Houten Kozijnman uit de Spaanse polder. Echt een stukje ouderwets vakwerk! 

De binnenmuren van de woning zijn aan alle kanten ingepakt met 10 cm akoestische isolatie, waardoor de kamers wel iets smaller worden, maar je geen geluiden van de buren  meer kunt horen. Alle benodigdheden voor een warmtepomp zijn aangelegd. Als de prijzen wat zakken, kan deze er zo ingezet worden. De achterkant van het huis bestaat uit een enorme glazen wand met schuifdeuren; uiteraard allemaal met Triple A glas.

Voor het hele huis heeft hij een WarmteTerugWin installatie (WTW) aangelegd: deze installatie blaast gefilterde buitenlucht het huis in en voert vervuilde buitenlucht af. Daarbij zorgt het er ook voor dat de lucht die het huis binnenkomt de temperatuur krijgt van de lucht die wordt afgevoerd. In de winter hoeft de verwarming dus minder hoog en zomers koelt het.

De kelder is een verhaal apart. Toen Daan het pand kocht, stond er water in. De vorige bewoners hadden op de keldervloer al een laag puin gestort en vervolgens betegeld om het water tegen te gaan. Blijkbaar zonder veel succes want daarna is er ook nog een buis door de keldervloer gemaakt met een dompelpomp er op. Dit werkte ook niet omdat de druk van het water te groot bleek om het water af te voeren. Voor Daan bleek de druk van het grondwater zelfs te hoog te zijn om het gat op een normale manier te dichten. Om dit voor elkaar te krijgen ,moest Daan een diepe put in de tuin graven om met 3 dompelpompen het grondwater bij zijn huis iets naar beneden te brengen. Nadat het gat gedicht was is, zijn alle oude lagen tegels en puin uit de kelder verwijderd en is er een laag van 5 cm beton in zijn kelder gestort. Nu is hij kurkdroog!

Waar ooit het Aalsmeers bloemenhuis en een Chinese kruidenzaak in zat, woont per half april 2023 een gezin in een droge en energiezuinige woning!

Inspiratie nodig voor het verduurzamen van je eigen woning? Loop eens aan bij Daan!

Wilt u ook de Nieuwsbrief Verduurzaming Mathenesserweg ontvangen? Stuur dan een mailtje naar de BOM.