Bericht uit “Het Klooster”

Op de hoek van de Schiedamseweg en de Mathenesserweg staat “Het Klooster”. Dat klooster heeft al een hele geschiedenis achter de rug voordat wij er kwamen wonen. De Rotterdammers die al meerdere generaties hier in de buurt wonen zijn daar ongetwijfeld van op de hoogte. Die geschiedenis is mooi voor later, nu even het hier en nu. Na een behoorlijke renovatie is dit klooster sinds mei 2016 opnieuw bewoond. Er bevinden zich 28 woonunits en er wonen 32 mensen. Wie zijn wij?

Rotterdam, 2015. Foto: Freek van Arkel

Wij zijn over het algemeen werkenden en een enkeling is student. Onze leeftijd ligt tussen de 24 en 59. We zijn werkzaam in de verzekeringsbranche, in de kinderzorg, op de rechtbank, we werken als ontwerper, als bouwkundige, als jurist, als binnenhuisarchitect, in de muziekwereld, als webdesigner, grafisch ontwerper, ict-er en ook in de thuiszorg, als geestelijk verzorger. Er zijn er die werken als docent en sommigen zitten in de sportwereld, een paar slimmerds volgen een promotietraject, er is een theoloog en een neerlandica, een meubelmaker en eveneens een yogadocente. We komen van heinde en verre en sommigen zijn geboren Rotterdammers. Ik ken niet iedereen dus ongetwijfeld vergeet ik een werkveld of een beroep te benoemen.

En zo is het dus; we wonen hier allemaal als individuen, we huren ons eigen woninkje en als we op ons zelf willen zijn dan zijn we dat. Het is hier geen commune, wel een “soort van” samenlevingsverband omdat we tenslotte allemaal binnen de kloostermuren leven en elkaar soms tegenkomen in de prachtige kloostertuin waarom heen opnieuw muren. De rest van de wereld lijkt in deze tuin soms ver weg. Hier worden feestjes gegeven, vuurtjes gestookt en uiteraard wordt er gebarbequed. Een enkele keer klaverjassen we buiten. Wel Amsterdams moet ik bekennen.

We wonen hier nu een jaar en ieder heeft zijn weg hier moeten vinden. We kennen elkaar nog niet goed maar vindt u dit genoeg als eerste kennismaking? Ik hoop het en wellicht zien we elkaar op het “Over de brug festival”.

Annechien Oldersma