Straat app-groep heeft 200 leden!

Door Jack Bil

“Beste …, welkom in onze straat app van de Bewoners Organisatie Mathenesserweg. Deze app is bedoeld om snel belangrijke info over de straat met elkaar te delen of wanneer je snel iets nodig hebt van je medebewoners, in welke zin dan ook. Wil je  je nog even voorstellen aan de rest van de groep, zodat we een beetje weten wie je bent, wat je doet en waar je woont?”

Zo heb ik in de afgelopen jaren al 200 bewoners van de Mathenesserweg aan de Whatsapp-groep verwelkomd. Buurman Derk was op 27 april de gelukkige om de tweehonderdste te zijn. Wat is het prachtig om deze gemeenschap te zien groeien!

Mijn eerste app-je in de app-groep van de Bewonersorganisatie Mathenesserweg (BOM) dateert van 17 april 2015. De berichtjes gaan dan vooral over de overlast van de vele culturele stichtingen en café’s op de Mathenesserweg, de drugshandel die er plaatsvindt, over de schietpartijen en tot slot een heuse liquidatie in een tent vol etende mensen. Met hulp van de BOM app-groep hielden bewoners elkaar op de hoogte van wat er precies op straat gebeurde en kregen we zo een beeld van waar de rotte appels in de straat zaten. De wijkagent, het politiebureau Marconiplein, burgemeester Aboutaleb en Danielle, de stadsmarinier, pakten de signalen op.

Nu in 2021 laat de BOM app een ander beeld zien: bewoners bieden elkaar spullen aan, nodigen elkaar uit om een duik in de Schie te maken, waarschuwen voor een fietsendief, vragen om hulp bij het starten van een auto of het klaren van een klus in huis. 

In een sombere bui, bij het zien van al die aangeboden spullen, denk ik wel eens: “Stop!! Die BOM app lijkt wel een Marktplaats! Daar is hij toch niet voor bedoeld?!”  Maar dan zie ik in gedachten ook de bewoner van de Mathenesserweg 23 naar de bewoner van het Klooster op nummer 258 lopen en met elkaar in gesprek komen over het aangeboden artikel. Dan is het doel toch bereikt! Naast het delen van belangrijke info over de straat is het doel van de BOM toch vooral dat bewoners met elkaar in contact komen en elkaar leren kennen.

Pas dan kunnen we samen ook andere problematische zaken in de straat aanpakken: Het afval bij de containers, het zwerfvuil, de vergroening van de straat, je fiets veilig stallen, je auto parkeren of deelauto’s stimuleren. Er zijn al werkgroepjes met die onderwerpen in de straat actief (zie deze website). Loop je tegen iets aan, wil je iets realiseren; kaart het aan in de BOM app! Misschien zijn er meer mensen in de straat die het willen en ontstaat er een werkgroep.

Ik wil één voorzetje geven: Verduurzaming is hot topic en heel hard nodig, we hebben zon, platte daken en toch zie ik bijna geen zonnepanelen op de Mathenesserweg. Wellicht zijn er mensen die mee willen denken over dit onderwerp?

Tot ziens op onze Mathenesserweg!