Minerale verf, veel gezonder

Door Anouk

Toen ik mijn huis vorig jaar kocht (in deze fantastische straat!) wilde ik zo goed als mogelijk duurzaam verbouwen. Hiermee doel ik op het hergebruik van materialen, isoleren, zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke producten die weer goed afbreekbaar zijn. 

In alle eerlijkheid, er zitten natuurlijk “trade offs” in deze manier van werken. Maar met verf ben ik altijd dichtbij mijn doel gebleven. Ik wilde namelijk minerale verf. “Ja maar, verf van een bouwmarkt is toch ook op waterbasis?”, dat was een opmerking die ik regelmatig kreeg. Daar heeft het dus weinig mee te maken… Maar wat is het dan wel en waarom wilde ik dit zo graag? 

Minerale verf is gebaseerd op natuurlijke, minerale grondstoffen. Het bindmiddel is opgelost in water en qua opbouw en hardheid gelijk aan bergkristal. Minerale verf is ook veel beter voor je gezondheid; Synthetische verf wordt gemaakt van bewerkte aardolie waardoor een synthetisch, onnatuurlijk eindproduct ontstaat. Tijdens de verwerking en daarna dampt de verf giftige stoffen uit. Deze verf is niet biologisch afbreekbaar, zorgt voor een afvalprobleem en is belastend voor onze gezondheid. Als voorbeeld hiervan; Bij beroepsschilders is duidelijk een hogere aanwezigheid van huidaandoeningen en hersenletsels vastgesteld bij gebruik van synthetische verven. Ook bij de (synthetische) watergedragen verven is eenzelfde constatering gedaan. Daarnaast blijven er bij synthetische verven nog lang na het aanbrengen, schadelijke stoffen vrijkomen.

Er zijn echt een legio voordelen van minerale verf t.o.v. synthetische verf; 

  • De verf is hypo-allergeen. De verf is vrij van weekmakers en oplosmiddelen en zonder toevoeging van conserveringsmiddelen.
  • Omdat de verf nagenoeg geurneutraal is, kan je de ruimte na het verven dus ook snel in gebruik nemen.
  • Dit is de eerste verf die daadwerkelijk in één keer dekt! En ik heb heel wat geverfd in mijn leven..
  • Natuurverf laat de muren ademen, dit in tegenstelling tot de meeste synthetische muurverven. De muren behouden zo hun rol van buffer en vochtregulator voor het omgevingsvocht.
  • De verf is antistatisch en brengt daardoor rust in een ruimte. Ze trekken hierdoor ook veel minder of geen stof aan. Dit in tegenstelling tot de reguliere muurverven op acryl basis, die zich statisch opladen en daardoor veel stofdeeltjes aantrekken. Dit kan vermoeidheid veroorzaken en de muren worden sneller vuil.
  • De verf is uitermate duurzaam en heeft een ongekend lange levensduur.

Ik denk dat er nog meer voordelen te benoemen zijn, maar dit zijn wel de belangrijkste. Én bij goed gebruik is het het niet veel duurder dan gewone verf. Nogmaals, het is echt in 1 keer dekkend en dat scheelt al een hoop geld én tijd!

Als er iemand nog informatie wil, dan mag je altijd even contact opnemen! O, en waar heb ik het gekocht? Nou hier: www.mineraalverf.nl  

Wilt u ook de Nieuwsbrief Verduurzaming Mathenesserweg ontvangen? Stuur dan een mailtje naar de BOM.