2020: Een eeuw Mathenesserweg

Door Danielle van den Heuvel, Stadsmarinier Bospolder & Tussendijken

Beste bewoners van de Mathenesserweg, 

Op de drempel van een nieuw jaar sta ik graag stil. Maak ik tijd om terug te kijken wat we hebben gedaan. Om trots te kunnen zijn. Op u! 

Kennismaken

In februari 2016 bracht ik een eerste bezoek met de burgemeester aan uw straat. Op een donkere regenachtige avond liepen we binnen bij een Turkse stichting waar direct de administratie van het gokken ons kruiste op weg naar buiten onder luid geroep van ‘Aboutaleb, Aboutaleb’. 

Wat volgde waren stuurgroepen in wijk en buurt bestuurten. Met elkaar praten, informatie delen en plannen maken. En vooral doen! Met eerst netwerker Bart en later Frank. Met wijkagent Hans en later Kimberley. Met scharrelambtenaar Carel die komend jaar met pensioen gaat. Met toezichthouder Khalid en met mijn persoonlijke held Wim. Samen hebben we heel wat bewoners, ondernemers en pandeigenaren van uw straat leren kennen. 

Herinneringen

Twee bijzondere ontmoetingen blijven me zeker bij. De dag in oktober 2016 dat we met elkaar Carry Ulreich ontvingen. De joodse jonge dame die met haar familie zat ondergedoken bij een katholieke familie in uw straat. Zij overleefde de oorlog. Ze publiceerde op haar 90ste verjaardag een boek. Wie heeft haar boek nog? En natuurlijk de dag in februari 2019 dat we de Koning ontvingen. Het moment dat Paula haar oma haalde zal ik nimmer vergeten. Net als de ingelijste foto bij de kapper een mooie herinnering is. 

Maar dat zijn herinneringen. Wat zijn de resultaten? 

Bijzondere architectuur

We doken in de historie van de straat. In het stadsarchief hebben we hele mooie oude foto’s gevonden. Marinke Steenhuis deed onderzoek en nam ons mee in de bouwgeschiedenis. Joris Molenaar bracht de architectuur nauwgezet in kaart. Op deze site staat nu heel precies hoe je deze bijzondere architectuur kunt behouden of kunt aanpassen. De architectuur van de straat blijkt namelijk toen al ontworpen om te kunnen spelen tussen winkels en wonen. Onze stip op de horizon wordt een stadse woonstraat. Zonder aandacht voor het verleden, geen goed plan voor de toekomst. 

Nieuw aangezicht en ondernemers

Ondertussen zijn stichtingen gesloten. Een café is verdwenen. De avondwinkel is omgetoverd: het pand heeft iets terug van zijn oude glorie en is nu een goed lopend restaurant dat eerst huisde in het midden van de straat. Op de gevel een rode lijn. Er tegenover is eveneens een goed lopend restaurant gevestigd met een blauwe streep over de gevel. Het lichtkunstwerk op beide gevels is hersteld en verwelkomd u van verre. 

Aan het eind van de straat is Ooms verdwenen. Woonbron is nu verdiept in onderzoek naar de staat van het pand en de opties die dat biedt naar de toekomst. Ze weten dat u graag betrokken bent. 

In de tussenliggende blokken hebben we inmiddels 30 winkels getransformeerd naar woningen. En er volgen er meer. Sommige zijn simpel uitgevoerd, andere erg mooi gedaan. De duurste tot op heden had een vraagprijs van 325.000 euro! 

De straat als verkeersader

Uw weg is een doorgaande weg van en naar het centrum van de stad. Het verkeer richting Marconiplein stroopte flink op door de ‘linksaffer’. Deze oorzaak is weggenomen, de file is verdwenen. U zag dit goed. 

Bewoners komen in actie

Het allerbelangrijkst voor mij bent u! U kwam in actie. Zoals u eerder deed. Maakte de straat weer uw straat. Een eigen website waarop ik dit verhaal mag delen. Vol historie en actuele inhoud. Een twitteraccount dat door de media gevolgd wordt. Het ‘Over de brug’ festival waarvan het buurt ontbijt inmiddels een gekend onderdeel is. De opruimactie. De bloembak die Henk in vele stukjes zaagde en opstookte bij de kerstborrel. En natuurlijk hetgeen u altijd al deed: als het lente is mooie frisse rode geraniums planten. In allemaal dezelfde zinken bloembakken op de lateien vastgezet, alleen nog in Engeland te krijgen. Jack heeft er nog een paar. Eind 2019 kwam uw straat ouderwets in actie met gevelhoge spandoeken. Inmiddels is in de gemeenteraad van Rotterdam met algemene stemmen een motie aangenomen over verkamering die er zonder u en uw straat niet geweest zou zijn. 

Wat brengt 2020?

Wat komt er nog? In 2020 zal -ijs en weder dienende- de met u besproken aanpassing aan de buitenruimte worden uitgevoerd. Er zal -als het allemaal lukt- een nieuw bestemmingsplan worden vastgesteld waarin de woonfunctie aan beide zijden van uw straat zal worden geborgd. 

De straat blijft van u!

Mijn advies aan u voor de toekomst? Uw straat, die blijft van u! Samen werken met de gemeente Rotterdam was niet altijd eenvoudig. Maar u hebt bewezen het te kunnen. En daarvoor een hele diepe buiging van mij! Blijf bij u zelf en dank u wel voor alles wat u me leerde. Nooit, nooit meer zal ik luchtig doen over bijzondere architectuur, Henk! 

Hartelijke groet, 

Danielle van den Heuvel,
Stadsmarinier Bospolder & Tussendijken